Filety drobiowe w formie roladek, z papryką, serem i szpinakiem. Do tego ryż i mamy pyszny obiad dla całej rodziny :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
100 g świeżego szpinaku
po pół papryki czerwonej żółtej i zielonej
8 plastrów sera żółtego
mielona słodka i ostra papryka
czosnek mielony
sól, pieprz
olej do skropienia
Szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka opłucz, osusz. Rozetnij na płaty. Każdy przykryj folią spożywczą i rozbij. Usuń folię, a mięso przypraw mieloną, słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
2.Papryki podziel na niewielkie strąki. Szpinak opłucz, osusz i rozłóż na plastrach mięsa. Na szpinaku rozłóż po dwa plastry sera i po jednym strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki. Całość ciasno zwiń w roladkę. Włóż na min. godz. do lodówki, aby roladki schłodzić przed krojeniem. Następnie potnij na kilka, równej wielkości kawałków.
3.Powstałe ślimaczki ponabijaj na drewniane patyczki. Szaszłyki lekko skrop olejem i wyłóż na papier do pieczenia. Zapiekaj ok.15-20 minut w temp.180 st. Podawaj z ryżem.
Komentarze