Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę i jogurt.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy je na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na cienko.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia po same brzegi.
Ciasto posypujemy bułką tartą.
Następnie wykładamy obrane i wydrylowane z gniazd nasiennych połówki jabłek.
Jabłka posypujemy cukrem waniliowy i cynamonem.
Pomiędzy jabłka wsypujemy rodzynki.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nią jabłka tak aby brzegi się stykały
(ciasta powinno nam jeszcze zostać i tak ma właśnie być).
Brzegi zlepiamy do środka.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami kształty ciasteczek.
Układamy je na połączeniu brzegów ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze