Szarlotka Z Cynamonem

4.49 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm

    Ciasto kruche:

    1 i 3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    2 żółtka z jaj kl. M
    125 g masła
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 1 łyżka śmietany 12-18 %
    esencja waniliowa
    1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta
    kasza manna do posypania spodu surowego ciasta
    Nadzienie:
    5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Szarlotka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30-40 minut.
    2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością)
    3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
    4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
    5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
    6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

    Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)

Porady

Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować