Szarlotka z marmoladą i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna Szarlotka z cynamonem smak przełamałam marmoladą wieloowocową i powiem wam skromnie że wyszła mega pyszna, szarlotkę podałam gościom ciepłą z lodami i bitą śmietaną zajadali się aż im się uszy trzęsły, po cieście a ni śladu znaku zostały same okruszki... :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy 24*24 cm

    Ciasto kruche:
    500 g mąki
    300 g masła
    100 g cukru kryształu
    6 żółtek

    Nadzienie:
    2 kg jabłek waga po obraniu
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki cukru kryształu
    opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    12 łyżeczek marmolady wieloowocowej
    cukier puder do obsypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z marmoladą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i cukier kryształ. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części jedną rozwałkować i wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec 15 minut w temp.170 stopni. A drugą część ciasta włożyć do zamrażarki.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier kryształ oraz cukier waniliowy i smażyć ok.15 minut. Wystudzić.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowe, na jabłka ułożyć 12 kupek z marmolady i zetrzeć na tarce drugą drugą część ciasta.
  • 4. Szarlotkę piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut.
  • . 5. Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Owoce Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować