Połączenie w jednym placku jabłek i orzechów jest jak najbardziej trafne! Efekt końcowy okazał się fantastyczny. Ciasto idealnie nadaje się na wszystkiego rodzaju okazje, imieniny czy święta. POLECAM!
Składniki:
Blaszka 24 x 36 cm
Ciasto kruche:
• 300g mąki,
• 1 jajko,
• 3 żółtka,
• 1 łyżka kwaśnej śmietany,
• 20 dag margaryny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 3 łyżki cukru pudru
Masa jabłkowa:
• 1 kg jabłek (waga po obraniu),
• 1 galaretka cytrynowa,
• 0,5 łyżeczki żelatyny,
• Ewentualnie cukier do smaku
Masa orzechowa:
• 17 dag orzechów mielonych,
• 30 dag masła,
• 2 jajka,
• ½-3/4 szklanki mleka,
• 1 szklanka cukru,
Beza orzechowa:
• 25 dag orzechów,
• 6 białek,
• 20 dag cukru kryształu,
• Szczypta soli
Szarlotka z bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia (po około 20 minut w 180°C).
Upieczone kruche ciasta studzimy.
3.MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut by zmiękły. Do gotowych wsypujemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki, zdejmujemy z ognia i ewentualnie słodzimy (jeśli jabłka były kwaśne).
4.Masę odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą przekładamy upieczone kruche placki.
5.MASA ORZECHOWA: Orzechy zaparzamy w gotującym mleku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch, po czym dodajemy do niego stopniowo ubite jajka. Na koniec dokładamy orzechy. Masę orzechową wykładamy na przełożone jabłkami ciasto kruche. Całość przykrywamy bezą orzechową.
6.BEZA: Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy posiekane orzechy. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy ją do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. W tej temperaturze pieczemy ją około 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 100 °C. W tej temperaturze bezę suszymy około 2 godziny.
Upieczoną, wystudzoną wykładamy na masę orzechową. Ciasto odstawiamy do chłodu, by zastygło.
Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja polałam bezę delikatnie rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Komentarze