szarlotka z bananami

4.49 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Odpisałam od Babci kilka przepisów ze starych pożółkłych kartek.Znalazłam tam między innymi taki przepis na szarlotkę.Ciekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki.Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy.Smak wzbogaciłam bananami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm lub mniejsza
    Składniki:
    na ciasto:

    400 g mąki
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    1 łyżka smalcu
    3 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

    na nadzienie:
    1,5 kg jabłek
    3 banany
    łyżka cukru
    opakowanie galaretki cytrynowej
    szczypta cynamonu
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować