Jaglana szarlotka z bananami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Odrobina przyjemności w nieco lżejszym wydaniu. Wersja fit, bezglutenowa i ze zdrowym cukrem, czyli ciasto bez mąki, bez tłuszczu. i bez jajek. Ja przygotowałam w mikrofali, ale robiłam ją wielokrotnie w piekarniku i zawsze wychodziła pyszna

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej - 100g
    2 szklanki mleka 3,2%
    2 dojrzałe banany
    0,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki miodu
    2 starte jabłka
    około 1 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jaglana szarlotka z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed ugotowaniem kaszy, zalewamy ją wrzątkiem , odstawiamy na kilka minut. Po pojawieniu się białej piany na wierzchu odławiamy woreczek z kaszą i gotujemy kaszę na mleku ze szczyptą soli
  • 2. Ugotowaną kaszę łączymy z rozdrobnionymi bananami i miodem
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy odrobine soku z cytryny i cynamon
  • 4. Do naczynek w których będziemy zapiekać nakładamy warstwę masy z kaszy - jabłka - masę z kaszy , czynność powtarzamy do wykorzystania masy - u mnie wyszło 4 słoiczki. Po ułożeniu, można już jeść , ale warto zapiec przez około 5 min w mikrofali na mocy 850W, by miód utworzył w górnej warstwie karmel, który będzie przyjemnie chrupał.

Porady

Taką szarlotkę uwielbiam jeść na gorąco, ale przygotowaną w słoiczku można łatwo zabrać następnego dnia do pracy i to już od nas zależy czy chcemy podgrzewać ją w mikrofali czy zjeść na zimno do kawy *** podczas napełniania słoiczków lub formy na ciasto- nie wolno wypełniać jej po brzegi, zarówno w mikrofali jak i piekarniku będzie "rosła" i zacznie kipieć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować