Szarlotka na sucharkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

W domu miałam nadmiar sucharków, postanowiłam je wykorzystać w tej przepysznej szarlotce. Gorąco polecam:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 20x23cm
    ok. 24 sztuk sucharków

    Zalewa:
    300g śmietany 18%
    1/3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1 jajko

    Masa jabłkowa:
    400g jabłek
    2 garście rodzynek
    3 łyżki cukru
    Cynamon
    80g masła
    Sok i skórka z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka na sucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, następnie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zostawić na czas przygotowywania jabłek.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w plasterki obsypać cukrem i cynamonem, dodać rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć obok siebie sucharki. Polać je połową zalewy, zetrzeć połowę porcji masła, przykryć warstwą jabłek. Na nich ułożyć kolejną warstwę sucharków, polać zalewą i zetrzeć resztę masła. Szarlotkę piec ok. 30 – 40 minut, aż sucharki lekko się zrumienią. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sucharki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować