Babka makówka na sucharkach – bez pieczenia

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Uwielbiam mak, a ten deser całkowicie zaspokaja moje makowe potrzeby:)

  • 40 min

Składniki:

  • Misa o pojemności 0,75l
    Składniki:
    100 g maku
    0,5 szklanki mleka +ok. ¾ szklanki mleka do nasączenia sucharków
    ¼ szklanki miodu
    1 łyżka cukru
    16g cukru waniliowego
    Garść rodzynek
    Garść orzechów laskowych
    30g orzechów włoskich
    30 g płatków migdałów
    50g skórki pomarańczowej
    1 łyżka suszonej żurawiny
    aromat migdałowy
    1 łyżka masła
    sucharki – ilość zależna od sposobu układania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Makówki

Babka makówka na sucharkach – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Misę wyłożyć folią spożywczą. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem. Orzechy posiekać drobno. Mak zalać wodą i gotować przez ok. 30 minut. Dokładnie odcisnąć wodę i zmielić 2 lub 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać masło, oba cukry i 0,5 szklanki mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut aby płyn się lekko zredukował. Na koniec dodać bakalie, aromat, smażyć razem ok. 10 minut. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać łyżkę kaszy manny i zagotować. Masę lekko przestudzić. Do chłodnej masy dodać miód. Nie starci on wtedy swoich zdrowotnych właściwości. Sucharki maczać w pozostałym mleku i wyłożyć nimi ścianki misy. Nałożyć część masy makowej, ponownie namoczone sucharki. I tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić sucharki. Chłodzić lodówce przez całą noc.

Porady

Można użyć gotowej masy makowej puszki Proporcje bakalii można modyfikować według własnego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sucharki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować