Babka makówka na sucharkach – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Misę wyłożyć folią spożywczą. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem. Orzechy posiekać drobno. Mak zalać wodą i gotować przez ok. 30 minut. Dokładnie odcisnąć wodę i zmielić 2 lub 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać masło, oba cukry i 0,5 szklanki mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut aby płyn się lekko zredukował. Na koniec dodać bakalie, aromat, smażyć razem ok. 10 minut. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać łyżkę kaszy manny i zagotować. Masę lekko przestudzić. Do chłodnej masy dodać miód. Nie starci on wtedy swoich zdrowotnych właściwości. Sucharki maczać w pozostałym mleku i wyłożyć nimi ścianki misy. Nałożyć część masy makowej, ponownie namoczone sucharki. I tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić sucharki. Chłodzić lodówce przez całą noc.
Porady
Można użyć gotowej masy makowej puszki
Proporcje bakalii można modyfikować według własnego uznania
Komentarze