Szarlotka na serku homogenizowanym (prosta w wykonaniu i bez jajek)

4.98 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie wymaga tarcia jabłek na tarce czy wcześniejszego smażenia. Wystarczy zagnieść ciasto, obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i poukładać połówki jabłek na surowym cieście. Po upieczeniu szarlotka wygląda podobnie do bułek z jabłkami. Zachęcam do

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g waniliowego serka homogenizowanego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    odrobina cynamonu
    szczypta soli
    7-8 jabłek
Wystaw ocenę:

4.98 (159 ocen)

Szarlotka na serku homogenizowanym (prosta w wykonaniu i bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. lub na stolnice, następnie dodajemy serek homogenizowany i łączymy łyżką lub ręką. Następnie dodajemy masło, całość siekamy nożem, a następnie całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy w której będziemy piec ciasto. 1 rozwałkowaną część ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Sposób układania jabłek na cieście 2. Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście obok siebie jabłka zaokrągloną częścią do góry. Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając ciasto do spodu. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby wierzch ciasta za szybko się nam zarumienił, ciasto można przykryć folią aluminiową i piec dalej. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować