• 50 min

kruche ciasto z jabłkami pachnące cynamonem i imbirem.

  • 50 min

Składniki:

  • Na blaszkę o średnicy 25 cm.


    CIASTO KRUCHE :

    mąka krupczatka 2,5 szklanki
    margaryna 1 kostka
    żółtka 2 sztuki

    NADZIENIE :

    jabłka 4 sztuki
    cukier 3 łyżki
    imbir mielony 1 łyżeczka
    cynamon mielony 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche: mąkę posiekać z margaryna dodać żółtka, zagnieść ciasto, schłodzić 1 godz. w lodówce.
    w tym czasie obrać jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne
    ciasto podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i przełożyć na okrągłą blaszkę, nakłuć, układać jabłka, posypać cynamonem, imbirem i cukrem
    drugą część ciasta rozwałkować i zakryć jabłka, z reszty ciasta można zrobić np.kratkę,
    piec w 180 stopniach 30 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować