Szarlotka

0 (0 ocen)

Polecam pyszną szarlotkę na kruchym spodzie

Składniki:

  • Blaszka 24x35 cm
    500 g mąki
    250 g masła
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki bułki tartej

    6 dużych jabłek
    3/4 szklanki cukru drobnego
    kisiel cytrynowy
    1-2 łyżki soku z cytryny
    cukier puder do posypania
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka- przygotowanie 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier,sól, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
    Odkroić 1/3 i włożyć do zamrażalnika, resztę do lodówki na pół godziny.
    Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia.
    Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
  • 2. Jabłka obrać,pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (suchym), wyłożyć na blaszkę.
    Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na grubych oczkach wprost na jabłka.
    Szarlotkę piec w 175-180*C około 40-45 minut (czas zależy od piekarnika).
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Smak szarlotki można wzbogacić dodając cynamon do jabłek. Kisiel dodany do jabłek sprawia,że sok z jabłek nie rozmiękcza ciasta. Ta szarlotka jest dość wytrawna, jeśli ktoś woli słodkie ciasta, powinien zwiększyć ilość cukru dodaną do jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować