Lekko słodka,tradycyjna szarlotka którą możemy przygotować o każdej porze roku.W mojej rodzinie obowiązkowa w święta letnie jak i zimowe.Na Boże Narodzenie zawszę pieczę ją babcia.

Składniki:

  • Spód:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    200g.miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg.słodkich jabłek
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Wierzch:
    6 białek
    1 saszetka cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka umyć,obrać,pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać masło,dusić owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.
    Zdjąć z gazu,dodać mąką ziemniaczaną,wymieszać,odstawić do wystudzenia.
  • 2. Spód:Wszystkie składniki przełożyć do miski,zagnieść gładki ciasto.
    Odłożyć 1/3 ,zawinąć w folię,zamrozić.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć na niej równo kruche ciasto.
    Na ciasto wyłożyć ostudzone jabłka.
  • 3. Wierzch:Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczana,chwilkę miksować aż białka staną się szkliste.
    Ubite białka rozsmarować na jabłkach.
    Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posypać nim wierch ciasta.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180st,piec szarlotkę ok 1 h.
    (W razie przypalania się wierchu przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować