Lekko słodka,tradycyjna szarlotka którą możemy przygotować o każdej porze roku.W mojej rodzinie obowiązkowa w święta letnie jak i zimowe.Na Boże Narodzenie zawszę pieczę ją babcia.
1.Warstwa jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać,pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło,dusić owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.
Zdjąć z gazu,dodać mąką ziemniaczaną,wymieszać,odstawić do wystudzenia.
2.Spód:Wszystkie składniki przełożyć do miski,zagnieść gładki ciasto.
Odłożyć 1/3 ,zawinąć w folię,zamrozić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć na niej równo kruche ciasto.
Na ciasto wyłożyć ostudzone jabłka.
3.Wierzch:Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczana,chwilkę miksować aż białka staną się szkliste.
Ubite białka rozsmarować na jabłkach.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posypać nim wierch ciasta.
4.Piekarnik nagrzać do 180st,piec szarlotkę ok 1 h.
(W razie przypalania się wierchu przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Komentarze