Szakszuka ze świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz z czosnkiem na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, mieszanką przypraw włoskich, całość mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to wrzucamy posiekany nie za drobno szpinak i mieszamy. Następnie robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch dekorujemy młodymi listkami szpinaku i posypujemy szczyptą mielonego czarnego pieprzu.
Komentarze