Szakszuka ze świeżym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pomysł na pyszne śniadanie albo i kolację. Prosta w przygotowaniu a jaka pyszna.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie mocno dojrzałe pomidory
    1 mała cebula
    2 małe ząbki czosnku
    solidna garść świeżego szpinaku
    sól, pieprz
    1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw włoskich
    1 szczypta cukru
    1 łyżka oleju
    2 jajka klasa "M"
    młode listki szpinaku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka ze świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz z czosnkiem na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, mieszanką przypraw włoskich, całość mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to wrzucamy posiekany nie za drobno szpinak i mieszamy. Następnie robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch dekorujemy młodymi listkami szpinaku i posypujemy szczyptą mielonego czarnego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować