Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas nie tylko kulinarny ale przede wszystkim zdrowotny. Jest wiele przepisów na przygotowanie tego syropu, oto jeden z nich.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ok. 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
3 litry wody
1,5 kg cukru
3 cytryny pokrojone w plastry
Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty po zebraniu rozłożyć na blacie aby pozbyć się insektów, pozostawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie poobcinać kwiatuszki z łodyg. Wodę zagotować z cukrem i włożyć kwiaty, dodać również cytryny pokrojone w plastry. Naczynie z syropem odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcisnąć kwiaty oraz cytrynę z syropu, syrop można przecedzić przez gaze. Syrop zagotować i przelać do wcześniej przygotowanych słoików, można pasteryzowane ok. 10 minut.
Komentarze