Syrop z kwiatów czarnego bzu

3 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas nie tylko kulinarny ale przede wszystkim zdrowotny. Jest wiele przepisów na przygotowanie tego syropu, oto jeden z nich.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ok. 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
    3 litry wody
    1,5 kg cukru
    3 cytryny pokrojone w plastry
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Syropy

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty po zebraniu rozłożyć na blacie aby pozbyć się insektów, pozostawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie poobcinać kwiatuszki z łodyg. Wodę zagotować z cukrem i włożyć kwiaty, dodać również cytryny pokrojone w plastry. Naczynie z syropem odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcisnąć kwiaty oraz cytrynę z syropu, syrop można przecedzić przez gaze. Syrop zagotować i przelać do wcześniej przygotowanych słoików, można pasteryzowane ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Czarny bez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować