Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy

4.48 (204 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Korzystam z dobrodziejstw jakie dała mam natura i zamykam je w słoikach. Takim dobrodziejstwem jest czarny bez,który teraz kwitnie w pełnej okazałości i aż grzech był by nie skorzystać z takich darów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.30 szt kwiatów czarnego bzu
    1 litr wody
    500 g cukru
    3 pomarańcze
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w pełni rozkwitnięte.Trzeba robić to bardzo delikatnie by nie pozbawić ich cennego pyłku. Rozłożyć je na papierze by powychodziły z nich wszystkie robaczki. Nożyczkami odciąć kwiatki od łodyżek, bo łodyżki dają goryczkę.Pomarańcze sparzyć,jedną pociąć na plasterki,z pozostałych wycisnąć sok.
  • 2. Do dużego słoja włożyć kwiaty przekładając plasterkami pomarańczy. Wodę z cukrem zagotować,ostudzić i wymieszać z sokiem z pomarańczy.
    Kwiaty zalać syropem cukrowym, tak by wszystkie znalazły się w płynie. Przykryć gazą i odstawić w jasne miejsce na około 3-5dni. Codziennie trzeba przemieszać zawartość słoja.
  • 3. Gotowy syrop przecedzić przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady.
    Ja zrobiłam także syrop z przeznaczeniem zimowym .
    Syrop trzeba zagotować,gorącym napełnić butelki ,od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni.

Porady

W ten sam sposób przygotowuję syrop z cytryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować