Idealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje.
15 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
40 dobrze rozwiniętych baldachów
2 litry wody
1 kg cukru
sok z pięciu cytryn
Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego rodzaju żyjątka.
Następnie od gałązek odciąć kwiaty – najlepiej to zrobić nożyczkami, bezpośrednio nad garnkiem, aby stracić jak najmniej pyłku. Kwiaty zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie przecedzić, do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia.
Syrop przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze