Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu

4.5 (142 ocen)

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje.

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dobrze rozwiniętych baldachów
    2 litry wody
    1 kg cukru
    sok z pięciu cytryn
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego rodzaju żyjątka.
    Następnie od gałązek odciąć kwiaty – najlepiej to zrobić nożyczkami, bezpośrednio nad garnkiem, aby stracić jak najmniej pyłku. Kwiaty zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
    Po tym czasie przecedzić, do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia.
    Syrop przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Czarny bez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować