Sypana szarlotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Komentarze