SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 op. przyprawy do szarlotki
    3-4 jabłka
    4-5 łodyg rabarbaru
    sok z 1/2 cytryny
    cukier puder do posypania
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Sypana szarlotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować