Swojskie kacze udka pieczone w przyprawach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co powiecie na świeżo upieczoną chrupką, a zarazem soczystą, swojską kaczuszkę, a mianowicie jej udka? Niestety powoli kończą się kaczuszki, ale może będą kolejne okaże się, czy kaczor zdolny, bo jeśli nie to kaczuszek niestety nie będzie, ale małe gąski już rosną. Powiem wam tak, swojskie to swojskie. Ten smak i zapach ojej nie do opisania, choć długi jest czas pieczenia to jednak warto poświęcić ten czas aby zjeść smacznie. Zgadzacie się ze mną? Ten to zrozumie, kto choć raz miał przyjemność zjeść mięsko ze swego drobiu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,200 kg udek kaczych - 4 sztuki,

    1,5 łyżki przyprawy do kaczki i gęsi,

    0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

    0,5 łyżki papryki mielonej ostrej w proszku,

    1 łyżka majeranku,

    2 łyżki oleju,

    0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemności 210 ml ),

    3 małe ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Swojskie kacze udka pieczone w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Przygotować udka kacze dokładnie je wymoczyć jeśli swojskie, ponacinać wzdłuż po skórze. Następnie wsypać przyprawę do kaczki i gęsi, po chwili wsypać resztę przypraw i wlać olej. W mięso dokładnie wmasować dodane przyprawy tak aby doszły również w przecięcia. Gdy już mamy wmasowane wszystkie przyprawy i całe uda są pokryte wtedy odstawić je na 30 minut aby w mięso przeszły przyprawy.
  • udka 2. Jak już przygotowane udka odstały wyznaczony czas przełożyć je z całą zawartością do naczynia żaroodpornego wlać przegotowaną zimną wodę a na mięso skroić dowolnie czosnek ( ja mały ząbek czosnku przekroiłam na cztery i tak położyłam na mięso ). Naczynie żaroodporne z przygotowanym mięsem przykryć pokrywą chyba że ktoś nie ma to nakryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika, następnie ustawić go na 200 stopni i piec 2 godziny i 25 minut razem z rozgrzaniem piekarnika. Oczywiście udka co jakiś czas obrócić na drugą stronę a 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby udka ładnie się zarumieniły.
  • udka 3. Upieczone miękkie udka wyjąć z piekarnika tuż przed samym podaniem obiadu. Ja moje udka podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z pieczonych się udek oraz surówkę z białej rzodkwi ze śmietaną. Szkoda że przez komputer nie można poczuć smaku i zapachu pieczącego się mięsa kaczego czy gęsiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.37 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone udka z kaczki

To może cię zainteresować