Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie

4.49 (150 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mięso drobiowe – kacze udka pieczone w rękawie z dodatkiem słodkich dodatków. W smaku po upieczeniu mięso jest kruche, złocista skórka i super smak. Danie podawać z kawałkami pomarańczy i dowolną sałatką np. z buraczków i dla mnie jako dodatek do tego dania to pajda ciemnego pieczywa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 udek kaczych – u mnie 1,2 kg
    2 duże pomarańcze bez pestek
    1 duża łyżka jasnego miodu
    Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do drobiu
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnie natrzeć mięso miodem, dodać kawałki pomarańczy. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Potem przełożyć mięso do rękawa wraz owocami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całą godzinę w naczyniu pod przykryciem w temp. 180 stopni. Potem zdjąć pokrywę z naczynia, rozerwać rękaw, zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec mięso do miękkości, często polewać powstałym płynem. Mięso po upieczeniu przełożyć na półmisek z liśćmi sałaty i plastrami drugiej pomarańczy.

Porady

1.do pieczenia można dodać kilka 5-6 goździków, mięso będzie bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować