Święcelina

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To danie jest bardzo popularne w moim regionie,poprawnie powinno być gotowane w Niedzielę Wielkanocną bo składniki jak sama nazwa wskazuje poświęciliśmy w koszyczku w Wielką Sobotę a w Wielkanoc z nich gotujemy danie na obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • serwatka-3litry
    żeberka wędzone-0.5kg
    żeberka surowe-0.5kg
    kiełbasa(obojętnie jaka)-0.5-0.7kg
    chrzan-korzeń(ok20dag)
    jajka-6szt
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Święcelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serwatkę wlewamy do garnka dodajemy obydwa rodzaje żeberek i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
    Chrzan trzemy na tarce zależy jak kto lubi u mnie na tarce jak ziemniaki na placki ziemniaczane ale może być też w wiórka następnie starty chrzan zalewamy wodą i zagotowujemy i odcedzamy(moja mama twierdzi ze gdybyśmy tego nie zrobili może potrawa zrobić się gorzka)gdybyśmy nie mieli chrzanu świeżego można użyć ze słoiczka .kiełbaske obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
    Gdy żeberka są miękkie wyjmujemy je kości wyrzucamy a mięsko kroimy w kostkę.Do serwatki dodajemy kiełbasę i chrzan zagotowujemy potem wrzucamy mięso i jeszcze chwilkę gotujemy pod koniec gotowania doprawiamy sola i pieprzem nie wcześniej bo kiełbasa swój smak ma i możemy np.przesolić.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupki i kroimy w półplasterki następnie można je dodać do ugotowanej zupy lub bezpośrednio każdemu na talerz można podać do tego pieczywo.SMACZNEGO

Porady

Jest kilka wersji tego dania u mnie w domu jada się w takiej formie u innych zamiast serwatki ugotowane żeberka,kiełbasę,jajka zalewa się maślanką lub kwaśnym mlekiem i je na zimno my preferujemy jednak ta wersję

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować