Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g wędzonego boczku
    5 cebul
    4 liście laurowe
    500ml żuru z butelki (zakwas)
    120g chrzanu
    3 ząbki czosnku
    100ml śmietany 18%
    4-5 ziemniaków
    4 jajka
    3 białe surowe kiełbasy
    majeranek
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały Żur

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 1. Białą kiełbasę sparzyć w 1litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać jedną posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 4. Biały barszcz chrzanowy podawać z upieczoną kiełbaską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować