Wieniec makowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla mnie makowiec to ciasto na Święta albo na szczególne okazje. Pysznie smakuje i efektownie prezentuje się na świątecznym stole.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 500 g mąki pszennej
    2) 50 g drożdży
    3) 4 żółtka
    4) 70 g cukru
    5) 50 g masła
    6) szczypta soli
    7) 250 ml ciepłego mleka
    8) 300 g masy makowej
    9) 1 jajko
    Lukier:
    1) ok. 100 g cukru pudru
    2) 4 łyżki soku z cytryny
    Do dekoracji:
    1) Skórka pomarańczowa kandyzowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Makowiec Desery

Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz letnie mleko i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na około 15 minut.
  • 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, roztopione i ostudzone masło, żółtka i szczyptę soli i wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • 4. Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm na prostokąt. Z ciasta możemy przygotować jeden duży wieniec lub dwa mniejsze. Jeśli chcemy przygotować dwa wieńce wówczas przecinamy placek na dwie części.
  • 5. Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy masę makową, pozostawiając ok. 2 cm margines od każdej krawędzi i zwijamy ciasno w roladę. Roladę przecinamy wzdłuż na całej długości, zaczynając około 2-3 cm od krótszego brzegu. Oba kawałki ciasta przeplatamy na przemian i formujemy wieniec.
  • 6. Uformowany wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • 7. Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody.
  • 8. Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować