Mak to nieodłączny składnik, który musi być wykorzystany w mojej kuchni w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Naleśnikowy tort polecam jak jedno z dań wigilijnych. To oryginalny zamiennik kutii lub klusek z makiem :)
Składniki:
Patelnia o średnicy 20 cm
Ciasto:
• 1 szklanka mąki,
• 2 jajka,
• 2 szklanki mleka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 łyżki cukru,
• Olej do smażenia
Masa makowa:
• 300 g suchego maku,
• 3 łyżki miodu,
• Olejek migdałowy na zapach,
• 1/3 kostki masła,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich,
• 1/3 szklanki rodzynek,
• 7 dużych moreli suszonych,
• 0,5 szklanki suszonych daktyli
Dodatkowo:
• 0,5 tabliczki czekolady deserowej,
• Owoce kandyzowane do dekoracji,
• 1 łyżka mleka
Świąteczny tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Im dłużej tym naleśniki będą bardziej puszyste. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
2.Mak sparzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzony mielimy 2 razy.
Następnie przygotowujemy bakalie. Orzechy siekamy, morele oraz daktyle kroimy w kostkę, Rodzynki pozostawiamy w całości.
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy zmielony mak, bakalie, miód.
3.Całość mieszamy, aż masa będzie ciepła. Na koniec dodajemy olejek migdałowy.
4.W ten sposób przygotowana masą przekładamy upieczone wcześniej naleśniki.
5.DEKORACJA:
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną wylewamy na wierzch naszego tortu naleśnikowego. Całość posypujemy kolorowymi owocami. Gotowe.
Komentarze