Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Schab, który przedstawię pochodzi ze starego zeszytu mojej babci.
Mięsko schabu jest soczyste, kruche i bardzo smaczne, a sprawia to farsz, którym jest faszerowany schabik.
Taki schab proponuję na świąteczny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab bez kości 1 kg,
    oliwki nadziewane papryką 1 puszka,
    margaryna 4 duże łyżki,
    cebula 1 szt,
    kalafior 1 szt,
    czosnek ząbki 2 ząbki,
    mąka 100 g,
    mleko 85 ml,
    białka jaj 2 szt,
    śmietana 12 % 4 łyżki,
    mąka 2 łyżki,
    olej rzepakowy 2 duże łyżki,
    smalec wieprzowy 500 g,
    natka pietruszki 4 gałązki,
    sól 1 szczypta,
    czarny pieprz mielony 1 szczypta,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem 1. Oliwki odsączyć z zalewy na sitku, następnie drobniutko pokroić.
    Cebulę obrać , pokroić i zeszklić na łyżce margaryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze jedną łyżkę margaryny, 2 łyżki mąki, pokrojone oliwki, sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Schab naciąć wzdłuż, napełnić farszem, związać nitką.
    Następnie natrzeć pieprzem i solą obłożyć plastrami margaryny.
    Tak przygotowany schab ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny polewając wodą w trakcie pieczenia.
    Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie.
    Mleko wymieszać z olejem z mąką (100 g) i ze szczyptą soli.
    Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.
    Mocno rozgrzać smalec, maczać różyczki kalafiora i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
    Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, obok ułożyć różyczki kalafiora i udekorować natką pietruszki.

    Z powstałego tłuszczu przygotować sos, dolać pół szklanki wody, zagotować.
    Doprawić do smaku pieprzem i solą, zaciągnąć śmietaną.

Porady

Rada; Cebula 1 większa lub 2 mniejsze. Mleko 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. Sól i pieprz do smaku. Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia Kalafior może być mrożony, śmietana ma być gęsta, możemy ją zastąpić jogurtem gęstym (greckim).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować