Świąteczny makowiec na miodowym biszkopcie

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Makowiec prezentuje się wyjątkowo dzięki lśniącej polewie i uroczej dekoracji w postaci marcepanowego aniołka. Tak przygotowane ciasto zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt miodowy:
    4 jajka
    szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    szklanka mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    łyżeczka proszku do pieczenia Bio
    szczypta soli
    Masa makowa:
    400 g zmielonego maku
    szklanka cukru
    600 ml mleka
    szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    100 g masła
    6 jajek
    2 budynie bez cukru waniliowe po 40 g
    rodzynki jumbo golden 50 g
    rodzynki jumbo ciemne
    naturalny aromat migdałowy
    Lśniąca polewa:
    1 jajko
    łyżka czarnego kakao
    2 łyżki ciemnego kakao
    100 g gorącego masła
    3 łyżki cukru pudru
    Dekoracja:
    150 g marcepanu
    plastikowa foremka w kształcie aniołka
    złoty pyłek jadalny
    śnieżynki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Świąteczny makowiec na miodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ciasto piekłam i składałam w prostokątnym rancie o wymiarach 33x27 cm.
    Biszkopt:
    Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego dodajemy sól i wlewamy miód . Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel.

    Wyłączamy mikser planetarny.

    Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia . Dokładnie mieszamy łopatką silikonową.

    Ciasto wylewamy rantu.

    Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka.

    Biszkopt studzimy na kratce.

    Ostudzony biszkopt kroję na 2 części.
  • biszkopt 2. Masa makowa:
    400 ml mleka mieszamy z z cukrem, masłem, - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniami i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, rodzynki i zapach migdałowy, mieszamy.
    Jedną część biszkoptu umieszczamy na dnie rantu. Wylewamy gorącą masę makową i przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
    Odstawiamy do wystudzenia.
  • tort 3. Wykończenie ciasta:
    Polewa:
    W garnuszku łączymy jajko z ciemnym i czarnym kakao oraz cukrem pudrem.
    W metalowym kubeczku natomiast rozpuszczamy masło, masło musi być gorące.
    Gorące masło wlewamy do masy z kakao i mieszamy do połączenia składników. Polewa musi stać się gładka i błyszcząca.

    W sytuacji, gdy masło się rozdziela i nie tworzy jednolitej konsystencji należy dosypać trochę cukru pudru i zamieszać.
    Zimne ciasto wyjmujemy z rantu i polewamy polewą.
  • tort 4. Plastikową foremkę wylepiamy marcepanem. Schładzamy w zamrażarce minimum 2 godziny. Schłodzonego aniołka wyjmujemy z foremki i malujemy przy pomocy pędzelka cukierniczego złotym pyłkiem.
    Na przygotowanym cieście układamy marcepanowego aniołka i posypujemy cukrowymi śnieżynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować