Makowiec prezentuje się wyjątkowo dzięki lśniącej polewie i uroczej dekoracji w postaci marcepanowego aniołka. Tak przygotowane ciasto zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt miodowy:
4 jajka
szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
szklanka mąki pszennej typ 405
2 łyżki skrobi kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia Bio
szczypta soli
Masa makowa:
400 g zmielonego maku
szklanka cukru
600 ml mleka
szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
100 g masła
6 jajek
2 budynie bez cukru waniliowe po 40 g
rodzynki jumbo golden 50 g
rodzynki jumbo ciemne
naturalny aromat migdałowy
Lśniąca polewa:
1 jajko
łyżka czarnego kakao
2 łyżki ciemnego kakao
100 g gorącego masła
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
150 g marcepanu
plastikowa foremka w kształcie aniołka
złoty pyłek jadalny
śnieżynki cukrowe
Świąteczny makowiec na miodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piekłam i składałam w prostokątnym rancie o wymiarach 33x27 cm.
Biszkopt:
Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego dodajemy sól i wlewamy miód . Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel.
Wyłączamy mikser planetarny.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia . Dokładnie mieszamy łopatką silikonową.
Ciasto wylewamy rantu.
Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy na kratce.
Ostudzony biszkopt kroję na 2 części.
2.Masa makowa:
400 ml mleka mieszamy z z cukrem, masłem, - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniami i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, rodzynki i zapach migdałowy, mieszamy.
Jedną część biszkoptu umieszczamy na dnie rantu. Wylewamy gorącą masę makową i przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Odstawiamy do wystudzenia.
3.Wykończenie ciasta:
Polewa:
W garnuszku łączymy jajko z ciemnym i czarnym kakao oraz cukrem pudrem.
W metalowym kubeczku natomiast rozpuszczamy masło, masło musi być gorące.
Gorące masło wlewamy do masy z kakao i mieszamy do połączenia składników. Polewa musi stać się gładka i błyszcząca.
W sytuacji, gdy masło się rozdziela i nie tworzy jednolitej konsystencji należy dosypać trochę cukru pudru i zamieszać.
Zimne ciasto wyjmujemy z rantu i polewamy polewą.
4.Plastikową foremkę wylepiamy marcepanem. Schładzamy w zamrażarce minimum 2 godziny. Schłodzonego aniołka wyjmujemy z foremki i malujemy przy pomocy pędzelka cukierniczego złotym pyłkiem.
Na przygotowanym cieście układamy marcepanowego aniołka i posypujemy cukrowymi śnieżynkami.
Komentarze