Makowiec na biszkopcie

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto na wyjątkowe okazje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • masa makowa:
    - 500 g maku mielonego
    - 4 jajka
    - 150 g masła
    - 130 g cukru pudru
    - 2 łyżki miodu
    - aromat migdałowy
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich
    - 100 g rodzynek
    - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    biszkopt:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    dekoracja:
    - polewa czekoladowa
    - cukrowe serduszka, posypka itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę.
    Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
  • 2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni.
    Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt.
    Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
  • 3. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  • 4. Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2).
    Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry.
    Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować