Makowiec z masą orzechową na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białości, dodawać mak i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Dodać proszek do pieczenia i olejek. Wymieszać, wyłożyć na blachę 24x30 cm i piec 35 minut w 150 stopniach.
Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem pudrem, dodać żółtka a na koniec mąkę z proszkiem i wódkę (lub spirytus) – wymieszać. Wylać na gorący mak. Placek z makiem powinien być gorący bezpośrednio wyjęty z piekarnika i trzeba piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa - zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i studzić pod przykryciem. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać przestudzone orzechy. Dobrze wymieszać.
Ciasto makowo - biszkoptowe wyciągnąć z blachy (jak przestygnie) biszkoptem do spodu!
Mak przeciąć w połowie i przełożyć masą orzechową. Wierzch można polać roztopiną białą czekoladą .
Smacznego !
Komentarze