Makowiec z masą orzechową na biszkopcie

4.47 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny makowiec na lekkim biszkopcie z masą orzechową

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mak:
    ½ kg maku
    30 dkg cukru pudru
    8 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 olejek migdałowy
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa orzechowa:
    15 dkg orzechów (zemleć)
    25 dkg masła (lub margaryny)
    20 dkg cukru pudru
    ¾ szkl mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec z masą orzechową na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białości, dodawać mak i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Dodać proszek do pieczenia i olejek. Wymieszać, wyłożyć na blachę 24x30 cm i piec 35 minut w 150 stopniach.
    Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem pudrem, dodać żółtka a na koniec mąkę z proszkiem i wódkę (lub spirytus) – wymieszać. Wylać na gorący mak. Placek z makiem powinien być gorący bezpośrednio wyjęty z piekarnika i trzeba piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
    Masa orzechowa - zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i studzić pod przykryciem. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać przestudzone orzechy. Dobrze wymieszać.
    Ciasto makowo - biszkoptowe wyciągnąć z blachy (jak przestygnie) biszkoptem do spodu!
    Mak przeciąć w połowie i przełożyć masą orzechową. Wierzch można polać roztopiną białą czekoladą .
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa orzechowa

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

makowiec na biszkopcie

To może cię zainteresować