Świąteczny Indyk

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Święta bez indyka to nie święta, przeważnie jest mięso pieczone, ale niekoniecznie. Proponuję przygotować wersję gulaszową. Delikatne mięso z indyka z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami, na pewno każdemu zasmakuje.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg fileta z indyka
    • Olej do smażenia
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchew
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 4 ogórki kiszone
    • 500 g przecieru pomidorowego
    • ½ szk. wody
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Świąteczny indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.
  • danie 2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na połówki.
    Marchew obieram, kroję w plasterki.
    Papryki myję, usuwam nasiona i kroję w paseczki.
    Ogórki kroję na mniejsze kawałki.
    Warzywa przekładam do blendera i miksuję 2 minuty.
    Warzywa przekładam do garnka, dodaję mięso, wlewam przecier pomidorowy, wodę, kostkę rosołową, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiam ziołami prowansalskimi, papryką słodką, cynamonem, cukrem, pieprzem oraz solą. Wszystko razem gotujemy 20 minut.
    Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować