Indyk z ananasem

4.49 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso drobiowe bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju owocami. Tym razem proponuję gulasz z piersi indyka z ananasem i zieloną papryką w pomidorowym sosie. Danie to doskonale pasuje do białego ryżu ugotowanego na sypko. Potrawkę można też podać z białym pieczywem na kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag piersi z indyka,
    1 puszka ananasa w kawałkach,
    2 cebule,
    1 zielona papryka,
    1 szklanka białego wytrawnego wina,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka mąki,
    2 łyżki oleju do smażenia,
    1/2 szklanki gorącej wody,
    1 łyżka suszonej mięty lub 1/2 pęczka świeżej,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sos pomidorowy

Indyk z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i łyżką mąki.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Ananasa odsączyć z zalewy.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli.
  • 4. Dodać wino, chwilę poczekać, aż odparuje alkohol. Pół szklanki gorącej wody połączyć z koncentratem pomidorowym i wlać na patelnię. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
    W połowie gotowania, po 20 minutach dodać kawałki ananasa i paprykę. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać trochę wody.
  • 5. Pod koniec dodać pokruszoną suszoną miętę lub umyte, posiekane listki świeżej. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Pierś z indyka Świeża mięta Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować