Świąteczne pierniczki w trzech smakach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec małe pierniczki i bardzo ładnie się udały!

  • 30 min

Składniki:

  • Pierniki:
    3 goździki
    1,5 łyżeczki cynamonu
    150g masła
    200g miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    3 czubate łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 czubata łyżeczka cappucino o dowolnym smaku
    Lukier:
    1.2 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 białko
    szczypta soli
    Polewa czekoladowa:
    1/3 szkl cukru pudru
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka mleka
    1,5 łyżeczki kakao
    Dodatkowo:
    kolorowe dekorki
    pisaki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Świąteczne pierniczki w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roztopione masło z miodem i przyprawami 1. Goździki rozdrobnić na proszek. Do rondelka włożyć masło, miód oraz proszek goździkowy oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystko razem podgrzać, do rozpuszczenia ale nie doprowadzić do zagotowania! Pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę, cukier puder, kakao i ostatnie pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać składniki suche. Jajko i żółtko roztrzepać trzepaczką. W misce z suchymi składnikami zrobić zagłębienie i wlać jajka. Lekko wymieszać. Powoli wlewać ostudzona mieszaninę z rondelka i zagniatać ciasto. Zagniatać tak długo,aż ładnie będzie odchodzić od ręki.
  • ciasto piernikowe z cappucino 2. Zrobić kulę z ciasta, podzielić na 4 części. Wziąć jedną i dodać do ciasta otartą skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Do drugiej części cappuccino i również dokładnie zagnieść ciasto. Dwie pozostałe części pozostawić w spokoju:-)
  • z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki 3. Części ciasta rozwałkowywać na cienkie placki na oprószonym mąką blacie i foremkami wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 10 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Zrobić lukier: Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić z szczyptą soli na pianę i cały czas ubijając dodawać cukry i mieszać aż konsystencja będzie przypominać gęsta śmietanę Zrobić polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao. Pierniczki dekorować według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować