Świąteczne pierniczki w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Goździki rozdrobnić na proszek. Do rondelka włożyć masło, miód oraz proszek goździkowy oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystko razem podgrzać, do rozpuszczenia ale nie doprowadzić do zagotowania! Pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę, cukier puder, kakao i ostatnie pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać składniki suche. Jajko i żółtko roztrzepać trzepaczką. W misce z suchymi składnikami zrobić zagłębienie i wlać jajka. Lekko wymieszać. Powoli wlewać ostudzona mieszaninę z rondelka i zagniatać ciasto. Zagniatać tak długo,aż ładnie będzie odchodzić od ręki.
2.Zrobić kulę z ciasta, podzielić na 4 części. Wziąć jedną i dodać do ciasta otartą skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Do drugiej części cappuccino i również dokładnie zagnieść ciasto. Dwie pozostałe części pozostawić w spokoju:-)
3.Części ciasta rozwałkowywać na cienkie placki na oprószonym mąką blacie i foremkami wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 10 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.
4. Zrobić lukier: Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić z szczyptą soli na pianę i cały czas ubijając dodawać cukry i mieszać aż konsystencja będzie przypominać gęsta śmietanę Zrobić polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao. Pierniczki dekorować według uznania
Komentarze