Świąteczna żurawina wg Nigelli

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zawartość tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żurawina świeża: 340 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - wiśniówka: 45 mililitrów
    - woda: 75 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczna żurawina wg nigelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos żurawinowy 1. Wszystkie składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aż owoce zaczną pękać. Zajmie to ok. 10 minut.
    Duża zawartość pektyn w żurawinie powoduje, że mieszanina łatwo się zestala po ostygnięciu.
  • sos żurawinowy 2. Gdy owoce się rozpadną, sos wygląda na bardziej rzadki niż powinien. Pod koniec mieszamy owoce dość energicznie, żeby żurawina popękała i się rozpuściła. Próbujemy czy nie jest zbyt słodki (najprawdopodobniej nie), gdyby jednak był - dodajemy trochę soku z cytryny. Przekładamy do miski, żeby wystygł.
    Sos zrobiony wcześniej zmieni się w galaretkę, którą przed podaniem trzeba rozluźnić widelcem.
  • sos żurawinowy 3. Sos przechowujemy w lodówce ok. tygodnia. Jeśli chcemy zamrozić, sos przygotowujemy do miesiąca wcześniej. Rozmrażamy przez noc w
    temperaturze pokojowej. Podajemy dobrze wymieszany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować