Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy zajęcia w szkolę lub pracę zaczynam dopiero po południu, co jakiś czas lubię przygotować na śniadanie naleśniki lub właśnie takie placuszki. Te z przepisu Nigelli Lawson mają wspaniały i specyficzny smak, który to świetnie współgra z masłem orzechowym, odrobiną miodu czy domowym dżemem.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty
    100 g mąki pszennej
    2 jajka
    300 ml mleka
    4 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam tylko 2 łyżeczki)
    2 łyżeczki cukru (użyłam wanilinowego)
    1/2 łyżeczki soli
    30 g stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Placuszki kukurydziane wg. nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski dodajemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki. Do jajek stopniowo po kilka łyżek wsypujemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Placki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.

Porady

Podajemy oprószone cukrem pudrem, z miodem, masłem orzechowym lub z dowolnym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować