Świąteczna sałatka jarzynowa

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty".

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pietruszka 200 g
    marchewka 450 g
    seler 150 g
    1 por
    4 jajka
    ogórki kiszone 4-5 sztuk
    1 ziemniak
    kukurydza konserwowa 300 g
    1 spora cebula
    majonez
    musztarda 2-3 łyżki
    sól, pieprz
    Dekoracja : 2 pomidory, czarne oliwki, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Świąteczna sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę odcedzić i przepłukać.
    Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
    Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
    Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
    Ogórki pokroić w kostkę.
    Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu.
    Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
    Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
    Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
    Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować