Świąteczna sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę odcedzić i przepłukać.
Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
Ogórki pokroić w kostkę.
Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu.
Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.
Komentarze