Świąteczna kajmakowa kawa na zimno

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kawa w świątecznej wersji. Podana na zimno, bardzo słodka, ślicznie udekorowana. Polecam na świąteczny podwieczorek. Jest już na tyle ciepło, że można pozwolić sobie na taką kawę. Można zaskoczyć nią gości. Zróbcie, a będziecie zachwyceni.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
    2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
    mleczko do kawy według uznania
    ewentualnie cukier do smaku
    około pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
    pół puszki masy krówkowej ( 20 dag )
    2 łyżki ajerkoniaku
    orzeszki w cukrowej polewie ( według uznania )
    bratki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kawa mrożona

Świąteczna kajmakowa kawa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleczka według uznania, ewentualnie słodzimy. Kawę odstawiamy do schłodzenia. Zimną rozlewamy do dwóch szklanek, kubków lub filiżanek.
  • 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy masę krówkową i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Następnie wyciskamy na zimną kawę. Można ewentualnie wyłożyć łyżką.
  • 3. Kawę dekorujemy ajerkoniakiem, bratkami i orzeszkami w polewie, orzeszki można pokruszyć.
  • 4. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 2 porcje. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '', ubijamy ją w około 100 ml zimnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować