Kawa jagodowo-jogurtowa (na zimno)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonała kawa, idealna na ciepłe dni. To takie połączenie napoju/koktajlu kawowo-jogortowo-jagodowego z deserem - naprawdę pyszna propozycja! Co więcej - wersja przygotowana na bazie kawy zbożowej nadaje się też jako fajny i kolorowy napój dla dzieci.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru*
    1/2 szkl. gorącej wody
    200 g jogurtu naturalnego 0%
    3 łyżeczki jagód z syropu (lub świeżych)
    3 łyżeczki soku jagodowego
    bita śmietana
    opcjonalnie rurki waflowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa jagodowo-jogurtowa (na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, słodzimy do smaku (*osłodziłam 2 łyżeczki z uwagi na to, że jogurt jest kwaśny), studzimy.
    Do połowy jogurtu dodajemy 3 łyżeczki soku jagodowego, delikatnie mieszamy, ale tak dosłownie 1-2 razy, by powstały esy-floresy biało-fioletowe. Do wysokiej szklanki nakładamy jagody, zalewamy masą jogurtowo-jagodową (ja wlałam ostrożnie łyżką, by zbyt nie wymieszać) tak, by nierównomiernie "zabrudzić" boki (ewentualnie można trochę przechylać szklankę).
    Zimną kawę mieszamy z resztą jogurtu naturalnego i ostrożnie wlewamy (najlepiej też łyżką) do szklanki. Utworzą nam się ciekawe i efektowne warstwy. Kawę wykańczamy dekoracją z bitej śmietany i opcjonalnie jeszcze jagodami z sokiem. Można dodać listek mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować