Świąteczna babka z kaszy manny

4.49 (146 ocen)

  • 60 min

Prosta, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    szczypta cynamonu
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Mleczna polewa:
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 laski wanilii

    Dekoracja:
    biały lukier
    skórka kandyzowana pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Świąteczna babka z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy z nad pary i dalej ubijamy aż masą będzie całkiem chłodna, nie przerywając miksowania, wsypujemy powoli kaszę mannę aż do skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy.Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c.
  • 2. POLEWA MLECZNA: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka świąteczna

To może cię zainteresować