Suszone pomidory domowe

4.5 (169 ocen)

  • 12 godz.

Uwielbiam suszone pomidory i nie wyobrażam sobie be z nich życia. Nauczyłam się je robić od mojej mamy

  • 12 godz.

Składniki:


  • 3 Kilogramy pomidorów gatunek lima
    2 łyżki stołowe soli morskiej
    czosnek na każdy słoiczek 1 ząbek
    olej roślinny
    1 łyżka bazylii suszonej
    1 łyżka oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory wydrązone 1. Pomidory myję, kroję na pól i usuwam środek, pestki. Układam na klaszcze na papierze do pieczenia i wstawiam na co najmniej 12 h. Ja suszyłam je na raty jednego dnia kilka godzin i drugiego też.
  • Pomidory ususzone 2. Jednorazowo wstawiłam 3 blachy. Temperatura około 50-80. Wysuszone włożyłam do małych słoiczków. Olej podgrzałam w małym rondelku do temperatury wrzenia, i gorącą zalewamy pomidory. Do każdego słoika włożyłam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano i po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować