Domowe suszone pomidory

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Do suszenia najlepiej nadają się małe, mięsiste i podłużne pomidory.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 3 kg małych pomidorów
    - 600 ml oleju
    - 5-6 ząbków czosnku
    - kilka listków bazylii
    - kilka ziaren pieprzu
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszenie pomidorów 1. Pomidory przekrawamy na pół. Łyżeczką lub kciukiem wydłubujemy gniazda nasienne. Układamy na dwóch blachach z piekarnika wyłożonych pergaminem, posypujemy solą i suszymy w temp. 100 st. z termoobiegiem przez ok. 1,5 godziny (nie powinny wyschnąć na wiór). Drzwiczki piekarnika uchylamy co jakiś czas na chwilkę. Pomidory, obrane ząbki czosnku, pierz i bazylię układamy w słoiczkach 170 mililitrowych (ok. 5-6 słoiczków). Olej podgrzewamy w rondlu i kiedy jest już rozgrzany, zalewamy pomidory (ostrożnie powinno lekko zawrzeć).Olej powinien zakryć pomidory. Zakręcamy i odwracamy słoiki.

Porady

Słoiki dobrze jest wyparzyć i użyć nowych zakrętek. Gniazd nasiennych nie wyrzucamy, miksujemy je blenderem, ewentualnie przecieramy przez sito (żeby pozbyć się pestek) i odparowujemy na patelni. Powstanie przecier, który można dodać do zupy lub baza do sosu do spaghetti..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować