Czerwoną kapustę kiszoną zawsze kiszę sama, ogólnie jest ciężko dostępna, uwielbiam przyrządzać z niej surówki. Ta z dodatkiem suszonej żurawiny i gruszki jest bardzo smaczna i pasuje do każdego dania, polecam.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 gram kiszonej kapusty czerwonej
1 duża gruszka
2 marchewki
Kawałek pora
50 gram suszonej żurawiny
3 łyżki oleju lnianego
Sól, pieprz
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy. Marchewki i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
Komentarze