Surówka z kapusty włoskiej, z delikatnie ostrą i wyraźną w smaku nutą pora, osłodzona ananasem, podkręci smak niejednego kotleta. Polecam jako dodatek do drobiu.
Surówka z kapusty włoskiej z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora drobno kroimy w półplasterki lub drobniej, następnie płuczemy na sitku, solimy i odstawiamy na kilka minut, aż zmięknie i puści sok. Następnie odciskamy i łączymy z resztą składników.
2.Z kapusty usuwamy grube i twarde liście, wycinamy głąb, drobno siekamy i przekładamy do miski.
Obrane ze skórki marchewki i jabłko ścieramy na tarle o grubych oczkach. Łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy odsączone z zalewy kawałki ananasa, oliwę, ocet i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż składniki się "przegryzą".
Komentarze