Surówka z kapusty włoskiej z ananasem

4.92 (12 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Surówka z kapusty włoskiej, z delikatnie ostrą i wyraźną w smaku nutą pora, osłodzona ananasem, podkręci smak niejednego kotleta. Polecam jako dodatek do drobiu.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty włoskiej

    3/4 ananasa z puszki - pokrojone kawałki

    1 średni por - biała część

    1 jabłko

    2 marchewki

    2 łyżki dobrej oliwy extra vergine

    3-4 łyżki octu balsamicznego białego lub winnego

    1 łyżka majonezu / śmietany / jogurtu naturalnego

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.92 (12 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Surówka z kapusty włoskiej z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora drobno kroimy w półplasterki lub drobniej, następnie płuczemy na sitku, solimy i odstawiamy na kilka minut, aż zmięknie i puści sok. Następnie odciskamy i łączymy z resztą składników.
  • 2. Z kapusty usuwamy grube i twarde liście, wycinamy głąb, drobno siekamy i przekładamy do miski.
    Obrane ze skórki marchewki i jabłko ścieramy na tarle o grubych oczkach. Łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy odsączone z zalewy kawałki ananasa, oliwę, ocet i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż składniki się "przegryzą".

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować