Sposób na wykorzystanie nadmiaru kapusty włoskiej. Zakupiona kapusta do innego dania z niej okazała się zbyt duża, pozostało jej sporo, więc została zapieczona.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mała kapusta włoska
200 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
2 cebule
200 g wędzonego surowego boczku
pęczek natki pietruszki
sól
Zapiekanka z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut.
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika.
Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem.
W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem a na nią pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut.
Komentarze