Zapiekanka z kapusty włoskiej

4.45 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sposób na wykorzystanie nadmiaru kapusty włoskiej. Zakupiona kapusta do innego dania z niej okazała się zbyt duża, pozostało jej sporo, więc została zapieczona.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała kapusta włoska
    200 g mąki
    250 ml mleka
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    200 g wędzonego surowego boczku
    pęczek natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.45 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kapusty włoskiej 1. Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut.
    Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika.
    Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem.
    W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem a na nią pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować