Surówka z czarnej rzepy (z jabłkiem, kapustą pekińską i korniszonem)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lubicie rzepę? Mocna i wyrazista w smaku, dość ostra, ale za to pełna witamin i wartości odżywczych. Zresztą tę ostrość w dość łatwy sposób można zniwelować dodatkiem delikatniejszych warzyw i słodkim jabłkiem. Surówka jest naprawdę pyszna i bardzo ją polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 spora czarna rzepa
    pół czerwonej cebuli
    1 ogórek - korniszon
    1 słodkie jabłko
    mały kawałek kapusty pekińskiej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sos:
    3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
    1,5 łyżeczki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki śmietany 12 % (lub jogurtu naturalnego)
    świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czarnej rzepy (z jabłkiem, kapustą pekińską i korniszonem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa z wyjątkiem kapusty pekińskiej ścieram na średniej tarce, kapustę siekam bardzo drobno. Warzywa przekładam do miski. Sos: w wodzie rozpuszczam sól i cukier, dodaję sok z cytryny, szczyptę pieprzu i ponownie dokładnie mieszam. Dolewam olej, mieszam. Na końcu dodaję śmietanę, mieszam i odstawiam na kilka minut. Przed podaniem polewam surówkę sosem i dokładnie mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować