Suropieki

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

kawałki mięsa duszone w warzywach

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    600 g łopatki lub szynki wieprzowej
    3 łyżki mąki
    sól i tłuszcz do smażenia
    sos:
    1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak
    100 g pieczarek
    1 cebula
    5-6 śliwek suszonych
    1 łyżeczka rodzynek
    1/4 szkl jasnego piwa
    1/2 szkl śmietany
    1 łyżeczka koncentratu
    4 ziela angielskie
    odrobina tymianku
    do podania:
    bułka+masło
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Suropieki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu.
    sos:
    Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie.
    Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.
    Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła.

    Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają).

    Mięso wyjmujemy z garnka,a sos przecieramy przez sito.
    Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować