Supermazurek

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Kasprzaków z Komornik zaprosiła nas na wielkanocne ucztowanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag masła
    ● 2 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 3 żółtka
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 8 łyżek miodu
    ● 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
    Dekoracja:
    ● 20 dag białej czekolady
    ● bakalie: 7 pokrojonych śliwek, 3 pokrojone suszone figi, 2 łyżki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Supermazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/4 odkładamy, a resztę dzielimy na 2 części. Pieczemy dwa placki (forma 28x24 cm) po ok. 10 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: śliwki namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Po 15 minutach osączamy i miksujemy. Mieszamy z miodem. Zagotowujemy.
  • 3. Pierwszy placek smarujemy 3/4 ciepłej masy, przykrywamy 2. plackiem i wykładamy resztę masy. Na wierzchu wzdłuż brzegu układamy kulki z reszty ciasta. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, nieco studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy bakaliami. Studzimy i godzinę schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować