Mazurek "Śliwka w czekoladzie"

4.5 (143 ocen)

Polecam wszystkim fanom słynnych czekoladowych cukierków i ciast z alkoholem.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    1 szklanka* ("z czubkiem") mąki
    1/3 szklanki* cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    80 g schłodzonej margaryny

    MASA:

    250 g suszonych śliwek
    4 łyżki wiśniówki lub wódki
    2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
    120 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Mazurek "śliwka w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 18 cm x 25 cm).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
  • 2. Śliwki namoczyć w alkoholu (najlepiej na całą noc). Drobno pokroić (kilka zostawić w całości do dekoracji).
  • 3. MASA:
    Czekoladę połamać na małe kawałki. Umieścić w misce razem ze śmietanką kremówką. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę czekoladową połączyć z pokrojonymi śliwkami. Masę rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie.
  • 4. Udekorować całymi śliwkami i wedle uznania, bakaliami lub kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Mąka Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.46 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

śliwka w czekoladzie ciasto

4.46 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto śliwka w czekoladzie

viki2903 Ciasto śliwka w czekoladzie 2 godz.

To może cię zainteresować