REKLAMA

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

wyświetlono: 434 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość.

opublikowany: 19.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu
    250 g sera ricotta
    3 łyżeczki mąki kokosowej
    4 kostki białej lub innej czekolady

    składnik dodatkowy podstawowy
    1 szkl suszonych śliwek

    dodatkowo
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki brązowego cukru

    dekoracja
    jagody goi
    wiórki kokosowe
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
  • 2. 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.

    2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.

    3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.

    4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.

    5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.

    6. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Rolada śliwkowa

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną

kategoria: Ciasta rolada opublikowany: 27.08.2018 | wyświetlono: 927 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasik1p3 kasik1p3

Naleśnikowiec z ricottą i czekoladą

Co nie co na słodko :-)

kategoria: Desery Naleśniki opublikowany: 27.02.2017 | wyświetlono: 594 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE