Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość.

2018-06-09-16-53-32
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

składniki podstawowe z zestawu
250 g sera ricotta
3 łyżeczki mąki kokosowej
4 kostki białej lub innej czekolady

składnik dodatkowy podstawowy
1 szkl suszonych śliwek

dodatkowo
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki brązowego cukru

dekoracja
jagody goi
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

  • 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
  • 2. 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.

    2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.

    3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.

    4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.

    5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.

    6. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieczekoladaDeserroladasuszone śliwkiser ricottabrązowy cukiermąka kokosowaprzepis_z_olejem_rzepakowymkreatywne_gotowanie13
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rtx6lq

Dodane przez: Teodorka

Ciasto herbaciane z masą śliwkową i mleczną

Jest przepyszne z filiżanką kawy.

Casto marchewkowo śliwkowe z kremem z białej czkolady

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowo śliwkowe z kremem z białej...

Wyjątkowe ciasto na Święta, które...

Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO UCIERANE Z MAKIEM I PIANKĄ ŚLIWKOWĄ

Pyszne ciasto świąteczne, nie za...

Łaciate ciasto z musem śliwkowym i serkiem.

Dodane przez: ForeverHungry

Łaciate ciasto z musem śliwkowym i serkiem

Najlepsze ciasto na niedziele i...

Dodane przez: PolskaGotuje

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

Oto mój faworyt - piernik z kawą...

image-0auw7tp

Dodane przez: Emily

Rolada z kremem i galaretką

Rolada ciasto łatwe w wykonaniu...