Sum zapiekany ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zapiekanka ze świeżej rybki prosto z rzeki Bug. Uwielbiam rybki pod każdą postacią.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sum zapiekany ze szpinakiem
    1 kg suma
    80 dkg szpinaku
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    2 jajka
    2 łyżki utartego sera żółtego
    sól.pieprz
    gałka muszkatołow
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Sum zapiekany ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sum zapiekany ze szpinakiem 1. Szpinak dokładnie opłukać, odgotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej , usmażyć szpinak .Doprawić solą, wymieszać.
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 2. Mąkę usmażyć na 2 łyżkach oleju, wlać mleko, gotować mieszać aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać ser i rozkłócone jajko, doprawić solą, pieprzem ,gałką, wymieszać.
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 3. Rybę pokroić na dzwonka . Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dzwonka ryby opruszyć mąką i usmażyć.
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 4. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem . Ułożyć szpinak
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 5. Szpinak polać połową sosu.
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 6. Następnie ułożyć rybę
  • Sum zapiekany ze szpinakiem 7. Polać resztą sosu. Zapiec w piekarniku ok 30 min w 180 stopniach aż sos się zrumieni. Zapiekankę pokroić na prostokąty i podać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować