Strudel makowy z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    40 dag mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży suszonych (7 g )
    150 ml ciepłego mleka
    5 dag cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    10 dag masła
    Szczypta soli

    Masa makowa:
    1,5 szklanki suchego maku
    400 ml mleka
    3 cukru pudru trzcinowego
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
    olejek migdałowy

    Kruszonka:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    4 łyżki cukru trzcinowego brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Strudel Desery

Strudel makowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
  • Masa makowa 2. Masa makowa:

    Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.
  • Kruszonka 3. Kruszonka:
    Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
  • Zawijamy strudel 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm,
  • z kruszonką 5. posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
    Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować