Strucla z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bozonarodzeniowy przysmak niemiecki.Dostałam kiedys kawałek i przepis od kuzynki i od tamtej pory sama go piekę,nie tylko z okazji świąt Bozego Narodzenia. Swiezosc zachowuje nawet przez 2 tygodnie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej,
    3 żółtka,
    4 dkg drożdży,
    1/2 szklanki cukru,
    4 łyzki mleka,
    2 cukry waniliowe,
    20 dkg masła,
    szczypta soli,
    10 dkg migdałow w płatkach,
    15 dkg rodzynek,
    10 dkg mieszanki kandyzowanej.

    Marcepan:
    20 dkg marcepanu,
    50 g skórki pomaranczowej.

    dodatkowo:
    10 dkg masła,
    cukier puder do posypania
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na strucle 1. Ciasto:
    Maslo rozpuscic i ostudzic.
    Drozdze mieszamy z ciepłym mlekiem, 3 łyzkami cukru i 3 łyżkami mąki. odstawiamy w cieple miejsce na ok 10 minut do wyrosniecia.
    Pozostała makę przesiewamy przez sitko, wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier,cukier waniliowy,sol,żółtka i zaczyn.Mieszamy, a po tym wyrabiamy ciasto.Dolewamy wystudzone masło.Wyrabiamy, gdy ciasto bedzie juz jednolite dodajemy migdały, rodzynki i kandyzowana skorkę.Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia( pod przykryciem).
  • 2. Marcepan:
    Do marcepanu dodajemy skorkę pomaranczową i wyrabiamy zeby uzyskac jednolita masę.Formujemy wałek o długosci ok 30 cm.
  • strucla 3. Ciasto po wyrosnieciu formujemy na kształt owala, na srodek układamy wałek z marcepana.Zakładamy jedną część ciasta na marcepan i drugą nakładamy na pierwsza warstwe ciasta.Zlepiamy boki strucli.Owijamy ja scisle folią aluminiową,zeby nie straciła kształtu i przekładamy do keksowki.Zostawiamy na ok 20-30 minut do wyrosniecia.
  • 4. Strucle wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut w temp 160 stopni.Po upieczeniu smarujemy ją roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Szczelnie owinięta w woreczek lub scierkę strucla moze stac ok 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Rodzynki Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować